AgriRecover organiseert de inzameling van lege verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, biociden, biostimulanten en zaden voor professioneel gebruik die haar leden verkopen in België. De gespoelde en niet-spoelbare verpakkingen worden elk jaar ingezameld op een 150-tal inzamelpunten, NBGM – niet (meer) bruikbare gewasbeschermingsmiddelen – om de twee jaar. AgriRecover werd in 1997 opgericht door Phytofar (nu Belplant), de Belgische Vereniging van de Industrie van Gewasbeschermingsmiddelen om zo te voldoen aan haar wettelijke verplichtingen op het vlak van verpakkingsafval.
Het ingezamelde afval wordt gebracht naar een afvalverwerking fabriek
Het afval wordt gescheiden in recycleerbaar afval en niet-recycleerbaar afval
Recycleerbare fracties worden als plastic korrels de basis voor nieuwe producten
Deze plastic korrels worden hervormd tot kabelbeschermingsbuizen
Niet-recycleerbare verpakkingen worden verbrand met terugwinning van energie
Zit je met agrochemisch verpakkingsafval? En ben je professioneel gebruiker in de landbouw? AgriRecover organiseert de inzameling van lege verpakkingen en restanten van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, biociden en zaden. Met verpakkingen die het AgriRecover-logo dragen kan je jaarlijks – van eind september tot eind november – terecht bij meer dan 150 inzamelpunten.
Heb je de verschillende fracties goed gesorteerd, dan is het zelfs helemaal gratis. De gespoelde verpakkingen worden gerecycleerd, onder meer tot plastic hoezen voor elektrische kabels. Zo wordt 90% van de verpakkingen in België verzameld en de kunststof hergebruikt. En draag jij bij aan een meer circulaire economie.
Al meer dan 25 jaar coördineert AgriRecover de ophaling van lege agrochemische verpakkingen en gebruikte gewasbeschermingsmiddelen van alle professionele gebruikers.
België telt meer dan 35.000 landbouwbedrijven . Samen met hen werken we aan een efficiënte inzameling van agrochemische verpakkingen voor een duurzame landbouw.
AgriRecover telt meer dan 60 leden. Het doel is om met alle producenten van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, biociden, biostimulanten en zaden een optimale verwerking van verpakkingsafval te realiseren.
Voor de inzameling van de agrochemische verpakkingen kan AgriRecover rekenen op de medewerking van een 150-tal inzamelpunten.