Van afval naar meerwaarde. Wist je dat gespoelde verpakkingen van agrochemische producten – vooral uit HDPE-plastic – worden gerecycleerd tot elektrische kabelmantels? Door je lege verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen in te leveren via AgriRecover, die de ophaling organiseert, draag je extra bij aan een duurzamere wereld.
De gratis inzamelingen vinden over heel België plaats op een 150-tal inzamelpunten, vaak bij distributeurs. Gespoelde verpakkingen kan je elk jaar inleveren. Voor NBGM (Niet Bruikbare GewasbeschermingsMiddelen) is dit tweejaarlijks, in de oneven jaren. De ophaling gebeurt door erkende, onafhankelijke afvalverwerkingsbedrijven.
Om alle agrochemische verpakkingen optimaal in te zamelen en te verwerken, slaan tal van partners en leden de handen in elkaar. Met een ecologische landbouw en een duurzame wereld als gemeenschappelijk doel werken producenten van gewasbeschermingsmiddelen en bemestingsproducten, recyclageparken, distributeurs van land- en tuinproducten en de overheid samen met de boeren
Als professionele gebruiker ben je verplicht primaire verpakkingen binnen te brengen. Dat zijn bussen, vaten, aluminiumfolie en karton die direct in contact komen met het product. Secundaire verpakkingen zoals groepsdozen zijn niet verplicht, maar kan je ook meegeven. Is er op gemorst? Dan zijn het primaire verpakkingen en moeten ze in de zak van de niet-spoelbare fractie.Wie goed sorteert, kan fracties gratis inleveren. Anders moet AgriRecover je kosten aanrekenen:
Al meer dan 25 jaar coördineert AgriRecover de ophaling van lege agrochemische verpakkingen en gebruikte gewasbeschermingsmiddelen van alle professionele gebruikers.
België telt meer dan 35.000 landbouwbedrijven . Samen met hen werken we aan een efficiënte inzameling van agrochemische verpakkingen voor een duurzame landbouw.
AgriRecover telt meer dan 60 leden. Het doel is om met alle producenten van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, biociden, biostimulanten en zaden een optimale verwerking van verpakkingsafval te realiseren.
Voor de inzameling van de agrochemische verpakkingen kan AgriRecover rekenen op de medewerking van een 150-tal inzamelpunten.